top of page

Prva noć muzeja u Glini!


Na inicijativu Društva Terra banalis 27. siječnja 2017 od 18 do 1 sati po prvi će se put u Glini održati manifestacija Noć muzeja.

U izradu i prezentaciju kulturne ponude za prvu Noć muzeja u Glini s velikim su se entuzijazmom uključili Knjižnica i čitaonica Glina, Srednja škola Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, udruga mažoretkinja Glinske Banice, KUU Viduševac i KUD Čiče. Organizacijsku podršku pružili su Grad Glina, Hrvatsko muzejsko društvo i niz partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku i druge). Kroz manifestaciju će se prezentirati povijesno-kulturni sadržaji u obliku izložbi te novi kulturno-turistički sadržaji na kojima se radilo proteklih godina, a ujedno će se vrednovati i prezentirati zavičajna povijest te upoznati javnost s vrijednim, domaćim, muzejsko-baštinskim potencijalima.

Program će započeti predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i druge banske pukovnije pred predstavnicima Grada Gline koji će svečano otvoriti manifestaciju, te prezentacijom projekta modernog muzeja Vojne krajine ispred Kapelnikovog stana u Glini, što će koreografijom popratiti mažoretkinje, Glinske Banice. Tijekom noći održavat će se izložbe Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija u Knjižnici i čitaonici Glina, Slike iz povijesti Gline u Srednjoj školi Glina, velika 3D maketa Banovine u Srednjoj školi Glina te Viduševac u crno-bijeloj boji u kino-dvorani Knjižnice i čitaonice Glina.

Tijekom manifestacije predviđa se glazbeni i filmski program posvećen zavičajnoj tradiciji (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina). Organizirana su i stručna vodstva gradskom jezgrom u izvedbi učenika Srednje škole, posebno osvjetljenje grada bakljama u izvedbi Grada Gline i promotivna ponuda toplih napitaka.


Detaljni program v. na službenim stranicama Noći muzeja!





Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page