top of page
K-1699_edited.jpg

SANITARNI KORDON

I KONTUMAC U KOSTAJNICI

Prostor hrvatskih zemalja oduvijek je bio sjecište kultura i politika, mjesto kontakata različitih običaja i tradicija. Što nas povijest može naučiti o iskustvu ovih prostora s protuepidemijskim mjerama? Kako je protuepidemijska zaštita bila organizirana? Koliko su mjere bile striktne? Kojim smo se metodama segregacije i raskuživanja služili? Kakav je bio utjecaj mjera na društvo? Kako su se one odrazile na zakonodavstvo? Kako se postizao balans između imperativa javnoga zdravlja i ekonomskih aktivnosti? Kako se primjenjivalo medicinsko znanje i jesu li se upravo ovdje stvarale nove spoznaje?

Izložba Sanitarni kordon i kontumac u Kostajnici govori o rješenima koja su ispitivana i primjenjivana tijekom 18. i 19. stoljeća,  u jeku kontinuiranih epidemija kuge, na granici između Habsburške Monarhije i Osmanskoga Carstva. Izložba je prvi put postavljena u Hrvatskoj Kostajnici u siječnju 2017., a sad je pripremljena u digitalnom obliku za Virtualni Kliofest 2020. Autorica izložbe je dr. sc. Ivana Horbec, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

* Istraživanje se provodi na Hrvatskom institutu za povijest kao dio programa "Povijest javnozdravstvenih mjera u Hrvatskoj" i projekta HRZZ-2018-01-2539.

Autorica izložbe:

Ivana Horbec

Organizacija:

Društvo "Terra banalis"

Hrvatski institut za povijest

TZ Hrvatska Kostajnica (siječanj 2017.)

Kliofest (svibanj 2020.)

Ilustracije:

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Austrijski državni arhiv, Beč

Copyright:

Ivana Horbec, 2017./2020.

IZLOŽBU POGLEDAJTE U GALERIJI (za bolju kvalitetu slike molimo koristiti strelice za navigaciju s obje strane plakata):

bottom of page