top of page

NOĆ MUZEJA

u (su)organizaciji

Društva Terra banalis

 

Petrinja, Glina, Topusko i Hrvatska Kostajnica

26. siječnja 2018.

Glina i Hrvatska Kostajnica

27. siječnja 2017.

Hrvatska Kostajnica

29. siječnja 2016.

Hrvatska Kostajnica

31. siječnja 2014.

30. siječnja 2015.

 

 

 

NOĆ MUZEJA održava se u svim većim gradovima u Hrvatskoj i Europi i pobuđuje veliku medijsku pozornost. Članovi Društva od 2014. sudjeluju u pripremama za obilježavanje Noći muzeja na prostoru Banovine. Posljednjih godina Društvo Terra banalis potaknulo je održavanje ove manifestacije u gradovima na Banovini u kojima se do tada nije održavala.  

NOĆ MUZEJA 2018.


Nakon organizacija Noći muzeja prethodnih godina u pojedinim gradovima, manifestacija se 2018. širi na prostor Banovine te se održava u gradovima Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici.  Dana 26. siječnja 2018. funkcionirat će MUZEJSKA RUTA BANOVINOM. Za sve one koji žele obići postave izložbi i aktivnosti osiguran je prijevoz autobusom iz Petrinje do Gline i Topuskog te natrag, a u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinja i Turističke zajednice Općine Topusko. 

Za inicijativu i organizaciju MUZEJSKE RUTE BANOVINOM 2018. godine odgovorni su volonteri Društva Terra banalis. Suorganizatori su ove godine doista brojni i to: Grad Glina, Srednja škola Glina, Gradska knjižnica i čitaonica Glina, Hrvatski dom Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, Gradski muzej Sisak, Grad Hrvatska Kostajnica, Turistička zajednica Grada Hrvatska Kostajnica, Grad Petrinja, Hrvatski dom Petrinja, Galerija Krsto Hegedušić, Turistička zajednica Grada Petrinje, Općina Topusko, Srednja škola Topusko, Narodna knjižnica i čitaonica Topusko, Turistička zajednica  Općine Topusko, Hotel Top-Terme Topusko, Ženski vokalni sastav Petrus. Stručnu podrška pružili su: Hrvatsko muzejsko društvo, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatski državni arhiv, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku. Više podataka o manifestaciji ovdje!

NOĆ MUZEJA 2017.


Prva Noć muzeja u Glini održana je 27. siječnja 2017. godine na inicijativu Društva Terra banalis. Nedostatak stvarnog muzeja u gradu zamijenila je muzejska ruta grada Gline. Kretanje posjetilaca kroz izložbe i događanja po gradu bilo je potpomognuto za tu priliku izrađenim smjerokazima, bakljama i prigodnom brošurom.

Društvo je tu iznimno uspješnu manifestaciju realiziralo u suradnji s nekoliko lokalnih institucija: Srednja škola Glina, Knjižnica i čitaonica Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, udruga mažoretkinja Glinske Banice, KUU Viduševac i KUD Čiče. Organizacijsku podršku pružili su Grad Glina, Hrvatsko muzejsko društvo, Ministarstvo kulture RH i niz partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, studenti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci itd.). Inicijativa je prihvaćena za financiranje od strane Ministarstva kulture RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline (projekti u kulturi), a prihvaćena je i među Glinjanima. Glavni je cilj bio kod lokalnog stanovništva osvježiti znanja o povijesti kraja, na stručan način prezentirati glinsku kulturnu baštinu i upoznati javnost s vrijednim, domaćim muzejsko-baštinskim potencijalima. Organiziran je bogat kulturni program koji se sastojao od brojnih izložbi i događanja. Cijeli bogati program vidi ispod! 

​​​

Noć muzeja u Hrvatskoj Kostajnici 27. siječnja 2017. godine. Društvo Terra banalis je, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Hrvatska Kostajnica, sudjelovalo u organizaciji Noći muzeja u Hrvatskj Kostajnici. Društvo "Terra banalis" pripremilo je izložbu o sanitarnom kordonu, kompleksnom sustavu prelaska ljudi i roba preko granice, koji je stoljećima funkcionirao na prostoru između Osmanskog Carstva i Habsburške monarhije, a posebno na prostoru Banovine "Sanitarni kordon i kontumac u Kostajnici" (autorica: dr. sc. Ivana Horbec).  ​

NOĆ MUZEJA 2016.​

Noć muzeja 29. siječnja 2016. u Hrvatskoj Kostajnici održana je u organizaciji Srednje škole Ivana Trnskog  i Turističke zajednice grada Hrvatska Kostajnica. Srednja škola Ivana Trnskog predstavila je projek "Stazama Zrinskih po Hrvatskom Pounju", a Društveni centar Kostajnica izložbu "I mi u zajednici". Društvo Terra banalis predstavilo tom prigodom projekt Povijesne postrojbe Banske krajine, odnosno prve dvije odore povijesnih postrojbi Banske krajine (austrijsku bijelu i smeđu odoru), izrađene u studenom 2015. uz financijsku pomoć SMŽ. Odore su nosili članovi društva Vladimir Brnardić i Damir Stanić. Više o manifestaciji na stranicama TZ Hrvatska Kostajnica. Za Noć muzeja u Hrvatskoj Kostajnici, 31. siječnja 2014. Nataša Štefanec je na poziv TZ Hrvatska Kostajnica pripremila malu izložbu o Zrinskima i starom gradu u Hrvatskoj Kostajnici

NOĆ MUZEJA 2014. i 2015.​

Noć muzeja 31. siječnja 2014. i 30. siječnja 2015. u Hrvatskoj Kostajnici održana je u  Turističke zajednice grada Hrvatska Kostajnica. Nataša Štefanec je na poziv TZ Hrvatska Kostajnica izradila plakate za malu izložbu o povijesti Zrinskih koja je na Noć muzeja održana u starom gradu Zrinskih na Uni, u Hrvatskoj Kostajnici, a sudjelovala je i u izradi turističkih letaka za promicanje povijesti tog kraja koji su rađeni za Noć muzeja.

 

bottom of page