top of page

POVIJESNE POSTROJBE 1. i 2. BANSKE KRAJIŠKE PJEŠAČKE PUKOVNIJE

KRATKO O PROJEKTU
Društvo Terra banalis pokrenulo je projekt osnutka Povijesnih postrojbi 1. i 2. banske krajiške pješačke pukovnije (skraćeno Povijesne postrojbe 1. i 2. banske pukovnije). Od ukupno 14 pukovnija na današnjem hrvatskom, odnosno 17 pukovnija na ukupnom prostoru Vojne krajine, jedino su dvije banske pukovnije bile pod izravnim zapovjedništvom hrvatskog bana te stoga čine jednu od važnih hrvatskih povijesnih postrojbi. SLUŽBENI LETAK POSTROJBE
Visoko stručnim pristupom izradi odora i nabavci oružja rekonstruira se vjerna replika postrojbi koje se može koristiti u ceremonijalne svrhe te za poboljšanje turističke ponude. Također, može ih se upotrijebiti u stručno najzahtjevnijim prilikama kao što su popularna uprizorenja povijesnih bitaka u Europi ili kao počasne povijesne postrojbe Hrvatske vojske sa višestoljetnom tradicijom. Odore su podsjetnik na kompleksnu povijest ovih krajeva, ali i vizualno atraktivan predmet koji privlači ljude, nagoni ih da se užive u prošlost i zapitaju o njoj.

ODABRANI TIP ODORE
Za projekt osnivanja povijesnih postrojbi 1. i 2. banske pukovnije planski su odabrane reprezentativne (austrijske) uniforme (mondure, monture) s kraja 18. i početka 19. stoljeća; smeđa odora koja se nosila za vrijeme straže i ratovanja na samoj Banskoj krajini (Hausmondur) te bijela odora koju su krajišnici nosili na pohodima banskih pukovnija u Europi (Feldmondur). U izradi je i odora vojnog kapelnika, odnosno meštra vojne muzike u banskim pukovnijama. Dugoročni je plan i pokretanje postrojbi iz napoleonskog razdoblja s odorama koje su krajišnici banske pukovnije nosili na pohode u Rusiju.


KOMPLETNU ODORU 1. I 2. BANSKE PUKOVNIJE ČINE:

crni čako s vizirom i žuto-crnim pomponom ili zlatnom pletenom trakom, bijela lanena košulja, crni ovratnik, bijeli prsluk, bijeli ili tamnosmeđi kaput M 1798 s crvenim ovratnikom, orukvaljem i posvrnutim skutima te sa zlatnim ili srebrnim gumbima, svijetloplave uske ugarske hlače sa žuto-crnim gajtanima, dva bijela ukrštena remena preko prsa s bajunetom i crnom nabojnjačom,  par crnih poluvisokih cipela, naprtnjača, siva ili crvena kabanica, puška M 1798 s bajunetom, čuturica, vunene čarape i donji veš. Za sada se izrađuje tek dio odora (bez naprtnjače, kabanice i prsluka).

IZRADA ODORA    
Odore dviju banskih pukovnija autentična su replika odora s kraja 18. ipočetka 19. st. i jedne su od rjeđih na hrvatskom prostoru koje su u potpunosti rekonstruirane na temelju arhivskih i povijesnih podataka iz hrvatskih i stranih arhiva. Stručna znanja o svakom, pa i najmanjem dijelu uniforme, opreme i naoružanja osiguravaju stručnjaci uključeni u projekt, kao i niz specijaliziranih obrtnika. Oružje je odabrano u skladu su sa zadanim vremenskim okvirom, a puške i ostala popratna oprema nabavljaju se od vodećih proizvođača funkcionalnih replika povijesnog oružja u Europi.
Povjesničar Vladimir Brnardić, stručnjak za vojnu i vojno-krajišku povijest, prikupio je izvorno arhivsko gradivo, literaturu i crteže te rekonstruirao odoru s kraja 18. stoljeća (odore su se mijenjale kroz četiri stoljeća funkcioniranja Vojne krajine). Vladimir Brnardić je kao voditelj i stručni suradnik sudjelovao u nizu projekata oformljivanja povijesnih postrojbi u Hrvatskoj.
Kostimografkinja Sanja Šeler pretvorila je povijesne nacrte i sheme u krojeve za šivanje te precizirala stvarni izgled odora. Osim toga osmislila je plan nabavke odgovarajućih tekstilnih materijala, vrpca i dugmadu u nizu specijaliziranih radnji.
"Festina" krojački obrt (Gredička 27, Zagreb) je specijalizirana krojačka radnja za povijesne kostime koja kroji i šiva odore. Festina šiva sljedeće dijelove odore 1. i 2. banske pukovnije: bijelu lanenu košulju, crni ovratnik, bijeli ili tamnosmeđi kaput s crvenim ovratnikom, orukvaljem i posvrnutim skutima, sa zlatnim ili srebrnim gumbima te svijetloplave uske ugarske hlače sa žuto-crnim gajtanima. Odore se šivaju po mjeri.
Kruh-Vuk d.o.o. (Ulica ruža 62, 10310 Ivanić Grad) postolarski je obrt s dugom tradicijom u izradi povijesne obuće, opanaka i narodnih nošnji. Za nosioce odora izrađuje crne kožne poluvisoke cipele i čizme po mjeri, te bijelo kožno remenje, utok za bajunet i nabojnjača koje se nose povrh kaputa.
Šešir d.o.o. (klobučarski obrt osnovan 1866. u Ilici 29) vodeći je klobučarski obrt za proizvodnju šešira i službenih kapa koji izrađuje kape i za povijesne postrojbe Prve i druge banske pukovnije. Sve kape (crni čako s vizirom i zlatnom trakom ili pomponom) izrađuju se po mjeri.

 

IZRADA ORUŽJA, ORUĐA I GLAZBALA 
Vojnici su opremljeni s nekoliko vrsta oružja. Svi nose funkcionalne replike pušaka s kraja 18. stoljeća (zarobljene francuske ili službene njemačke puške) te bajunete. Zapovjednik postrojbe nosi i sablju. Uz to, postrojba ima bubnjara.
Puške su replika pušaka s kraja 18. stoljeća. Nabavljaju se od obrta Saguaro Arms (Klonowa 14, 95-035 Ozorków, Poljska). Saguaro Arms je jedan od vodećih proizvođača funkcionalnih replika povijesnog oružja u Europi.
Sablja je izrađena u Tvornici Oružarskih Proizvoda TOP Krišto d.o.o. (Male Ledine 8, 42202 Trnovec Bartolovečki). TOP Krišto je hrvatska tvrtka specijalizirana za izradu vrhunskih replika povijesnog hladnog i vatrenog oružja. 

Službena zastava postrojbe izrađena je prema originalnom predlošku. Tiskana je na platnu, u tiskari Monogram.
Bubanj. U nabavi.

Truba . U nabavi.

DOSADAŠNJI NASTUPI I PLAN AKTIVNOSTI

Prve dvije odore izrađene su uz pomoć sredstava Sisačko-moslavačke županije, u studenom 2015. godine. Na inicijativu Marina Piletića odore su prvi put predstavljene javnosti 5. studenog 2015. godine, u okviru gala večeri pod nazivom Evening for Safe Steps. Večeru je organizirala Američka gospodarska komore (AmCham) u Zagrebu, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, a s ciljem pomoći pri deminiranju Sisačko-moslavačke županije. Odore su nosili članovi Društva Terra banalis, Vladimir Brnardić i Damir Stanić. Članovi postrojbe imali su čast nositi barjake na mimohodu hrvatskih branitelja održanom povodom Dana hrvatskih branitelja SMŽ, 18. listopada 2016. u Sisku te se službeno postrojiti na Prvoj Noći muzeja u Glini, u siječnju 2017. godine. Uz manje nastupe na kulturnim manifestacijama u županiji, službeni su mimohod održale i na Noć muzeja u siječnju 2018. godine u Petrinji, Glini i Topuskom.   
Budući da je postrojba počela funkcionirati, u izradi je plan godišnjih aktivnosti, koji će se revidirati svake godine i biti javno dostupan. Postrojbe će nastupati u odabranim, važnim događajima kulturnim i ceremonijalnim događajima u Sisačko-moslavačkoj županiji, Hrvatskoj i inozemstvu.


ZAPOVJEDNIK POSTROJBE 

Vladimir Brnardić

NOSIOCI ODORA

Članovi Društva Terra banalis i gosti (Damir Stanić, Marin Kaurić, Vedran Muić, Borna Marinić, Marko Rukavina, Dario Pavić, Trpimir Vedriš, Mirsad Duraković, Igor Žilić, Hrvoje Sekulić, Filip Hren, Marko Rimac, Mirko Sardelić) te bubnjari (Marko Vuković, Luka Presl). 

KOORDINACIJA PROJEKTA  
Koordinacija projekta uključuje prijavu i vođenje svakog pojedinog projekta vezanog uz kompletiranje odora i oružja, ugovaranje projekta i izradu financijskog izvješća, dogovore s nosiocima odora, obrtnicima i uključenim stručnjacima. Izradu prvih sedam odora koordinirala je Nataša Štefanec, a drugih sedam Vladimir Brnardić i Sanja Lončar.


FINANCIRANJE ODORA I ORUŽJA – IZVORI, IZNOSI, NOSIOCI >>> VIDI OVDJE

 

Prva banska krajiška pješačka pukovnija (Erstes Banal Grenz Infanterie Regiment Nr. 10) ustrojena je 1745. godine kao jedna od dvije banske, odnosno kao deseta od jedanaest graničarskih pukovnija na četiri krajiška odsjeka formirana na hrvatsko-slavonskom prostoru. Sjedište pukovnije bilo je u Glini.

Do 1764. godine pukovnija je bila podijeljena na 4 bojne, a svaka je bojna imala 4 satnije. Te je godine izmijenjena unutarnja struktura pukovnije (smanjen je broj vojnika). Pukovnija je od tada imala 3 bojne, 2 su imale 6, a treća (pričuvna) 4 satnije. Satnije su bile najniže vojne, teritorijalne i zapovjedno-upravne jedinice pukovnije. Satnijom je zapovijedao i upravljao satnik, a savjetodavnu su ulogu imali upravni časnici i činovnici. Prva banska bila je podijeljena na 12 satnija: Čemernica br. 1, Vranovina br. 2, Glina br. 3, Maja br. 4, Klasnić br. 5, Mali Gradac br. 6, Kraljevčani br. 7, Gora br. 8, Stankovac br. 9, Bović br. 10, Lasinja br. 11, Vrgin Most br. 12. Svaka je satnija obuhvaćala je nekoliko sela. Administrativni sustav bio je zasnovan na kućnim brojevima po kojima su se popisivali vojnici, radi kontrole vojnih obveznika (muško stanovništvo od 20. do 60. godine). U sjedištu su satnije osim vojnog zapovjedništva bili područni upravni uredi pukovnije, npr. šumarski i zemljišni ured. Temeljna je jedinica sela bila kućna zadruga. (izvor: ARHiNET)

Druga banska krajiška pješačka pukovnija (Zweites Banal Grenz Infanterie Regiment Nr. 11) ustrojena je 1745. Godine, kao jedanaesta od jedanaest graničarskih pukovnija formiranih na hrvatsko-slavonskom prostoru. Sjedište pukovnije bilo je u Petrinji.

Do 1764. godine pukovnija je bila podijeljena na 4 bojne, a svaka je bojna imala 4 satnije. Od 1764. imala je 3 bojne; 2 su imale 6, a treća (pričuvna) 4 satnije. Pukovnija je bila podijeljena na 12 satnija: Rujevac br. 1, Dvor br. 2, Zrin br. 3, Umetić br. 4, Jabukovac br. 5, Petrinja br. 6, Gradusa br. 7, Drljače br. 8, Hrastovac br. 9, Kostajnica br. 10, Dubica br. 11, Jasenovac br. 12. (izvor: ARHiNET)

bottom of page