top of page

Predstavljena izložba "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija"


Povodom 450. godišnjice Sigetske bitke u Hrvatskoj je Kostajnici u subotu, 8. listopada 2016. u sklopu manifestacije "Kestenijada" svečano otvorena izložba Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija. Postavljanje izložbe financirala je Sisačko-moslavačka županija, a osmislili su je i izradili volonterskim radom članovi Društva Terra banalis, uz podršku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva i Turističke zajednice Hrvatska Kostajnica.


Na ukupno 34 panoa, podijeljenih u pet cjelina - Prostor Vojne krajine, Vojnokrajiška središta i utvrde, Svakodnevni život krajišnika, Oficiri, plemići, intelektualci te Krajiški otisak u urbanom krajoliku banovinskih mjesta - članovi Društva predstavili su najnovija istraživanja o vojnokrajiškoj i banovinskoj povijesti.


Izložbu su otvorili predsjednica Društva dr. sc. Nataša Štefanec i Marin Piletić, zamjenik Sisačko-moslavačkog župana. Svečanost otvaranja izložbe upotpunili su zbor Ivana Kukuljevića Sakcinskog, učenici srednje škole "Ivan Trnski" iz Hrvatske Kostajnice te članovi Društva kostimirani u povijesne uniforme Banske krajine koji su predstavili naš projekt osnutka povijesnih postrojbi.


Izložba će biti ponovno prezentirana u Glini i Hrvatskoj Kostajnici za Noć muzeja u siječnju 2017. godine.


Iz medija o otvorenju izložbe: Sisačko-moslavačka županija, Portal53 i EUPR.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page