top of page

U Državnom arhivu Sisak održano predavanje dr. Andreja Žmegača


Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhivu u Sisku 9. lipnja 2016. održano je predavanje dr. sc. Andreja Žmegača, znanstvenog savjetnika Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, o kaptolskoj utvrdi Sisku.

Predavanje dr. Žmegača bilo je prvo u nizu javnih predavanja o srednjovjekovnim i ranonovovjekovnim utvrdama sisačkog i banovinskog kraja koje će se do kraja 2016. godine održati u organizaciji Državnog arhiva Sisak i Društva "Terra banalis".

Više o seriji predavanja može se pročitati ovdje.

Sažetak predavanja "Kaptolska utvrda Sisak";

Kaptolska utvrda kraj Siska zanimljiva je i povijesno važna građevina. Zahvaljujući dobro sačuvanim dokumentima donekle su poznate okolnosti njezine gradnje sredinom XVI. stoljeća. Dokumenti iz toga doba daju i opis njezinog izvornog stanja, ponešto različitog od današnjeg. Uz prikaz građevne strukture utvrde, izlaganje će naznačiti i kontekst, to znači standarde fortifikacijskoga graditeljstva onoga doba.

Za razliku od brojnih drugih utvrda, ova sisačka potvrdila je svoje povijesno značenje u višekratnim osmanlijskim opsadama, koje su naposljetku dovele i do sudbonosne Sisačke bitke.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page