top of page

Predavanje Nataše Štefanec i Damira Stanića o Gvozdanskom

S krajem ljeta Društvo "Terra banalis" i Državni arhiv u Sisku nastavljaju seriju javnih predavanja o utvrdama Siska i Banovine. U četvrtak, 15. rujna, u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku s početkom u 19 sati članovi Društva dr. sc. Nataša Štefanec s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Damir Stanić iz Hrvatskog državnog arhiva održat će predavanje Gvozdansko: kaštel, rat i rudokopi.

Radujemo se Vašem dolasku!


Sažetak predavanja:

Kaštel u Gvozdanskom simbolizira važne temelje obiteljske moći Zrinskih – rudokope i kovnicu novca. Redovite prihode od poljoprivrede Zrinski su znatno povećali bogatim nalazima olova, željeza i srebra. Štoviše, dio svog velikog vlastelinstva, smještenog na obroncima Zrinske gore uz Unu, usmjerili su prema kopanju i preradi ruda. Kaštel Gvozdansko izgradili su u drugoj polovini 15. stoljeća, nakon što su od kralja Matije Korvina dobili pravo na kopanje rudače. Isposlovali su i povlasticu za kovanje novca, pa je kaštel u 16. stoljeću udomio kovnicu i riznicu. U arhitektonskom smislu kaštel je bio kombinacija srednjovjekovnih obrambenih i modernih renesansnih formi. Pravilan tlocrt s kulama na uglovima i visokim zidovima bio je tipičan za renesansne kaštele koji su trebali zadovoljiti potrebe komfornijeg stanovanja i smještaja upravnih djelatnosti, ali i potrebe primarne, kratkotrajne obrane. Kovnica i riznica u unutrašnjosti kaštela bile su dodatno osigurane izgradnjom 'staromodne' obrambene kule s visokim ulazom na ljestve. Gvozdansko i njegovi rudnici dobro su funkcionirali do polovine 16. stoljeća kada je počela jača osmanska najezda na pounjske utvrde. Osvajanja su kulminirala padom Zrina i Gvozdanskog 1577/78. godine, što je uznemirilo kršćansku javnost i dodatno potaknulo reformu obrambenog sustava. Osmanlije su desetljećima iskorištavali rudnike, kao i brojni vlasnici nakon njih, sve do polovine 20. stoljeća. Sam kaštel pretvorio se u ruševinu mnogo ranije.


U cilju obilježavanja Međunarodnog dana arhiva i ujedno upoznavanja građana s vlastitim djelatnostima, Državni arhiv u Sisku i Društvo "Terra banalis" organiziraju seriju predavanja o najpoznatijim fortifikacijskim lokalitetima Siska i Banovine. Kroz ukupno 5 predavanja znanstvenika i stručnjaka koji se bave istraživanjem, zaštitom i obnovom baštine ovog kraja, želi se svima zainteresiranima za srednjovjekovno i ranonovovjekovno razdoblje pružiti mogućnost obnavljanja zaboravljenih i saznavanja novih činjenica o bogatoj i burnoj prošlosti Siska i Banovine. Više o projektu v. ovdje.





Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page